kunststof kozijnen

Een bovenfrees is een stuk handgereedschap waarmee er in hout sleuven, afrondingen, verbindingen of verfraaiingen kunnen worden gemaakt. Je kan dit stuk gereedschap zien als een soort boormachine met een boortje er in. En is eigenlijk onmisbaar bij het maken van een houten kozijn. Alleen waar een boor alleen aan de horizontale kant materiaal weg kan halen (boren) kan en frees ook materiaal weghalen aan de verticale kant. Dit leent zich bij uitstek voor het afronden van een bureau, maken van slotengaten, verfraaiingen van diverse meubels.

Een afrondfrees is een frees, zoals de naam al zegt, om te gebruiken voor het afronden en verfraaiingen van de randen van hout. Wil je dit toepassen, pak dan uw bovenfrees en leg deze op de werkbank, belangrijk is bij het monteren van de frees dat de stekker uit het stopcontact is. Zo kan nooit onverwachts de freesmachine aangaan. En stukje gereedschap om deze stap te vergemakkelijken is een freesdoorn, hiermee kan je erg snel een freesje inspannen. Na deze stap kan je de diepte van de freeskop instellen, dit kan je doen door het werkstuk op de onderplaat te leggen. Deze kan je dan instellen tot de gewenste diepte.

Denk hierbij aan dat de duw richting van de bovenfrees precies andersom is als de draairichting van de frees. Merk je nu met een hardere houtsoort (eiken, betonplex, meranti) dat dit niet in een keer wil en het materiaal iets zwart wordt? Stel dan de frees iets minder diep in en herhaal de bovenstaande stap meerdere keren tot de gewenste diepte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *