Vergroen uw wereld, neem een sedumdak!

Een beter milieu begint bij jezelf


Iedereen weet dat het klimaat aan het veranderen is en dat we daar wat aan moeten doen. Wie is er niet groot gebracht met de bekende slogan van de jaren ’90: een beter milieu begint bij jezelf. Anno 2020 is deze kreet actueler dan ooit! We weten allemaal dat we zuinig moeten zijn met onze energiebronnen en dat we ons afval moeten scheiden. Maar heeft u al eens gedacht aan het vergroenen van uw dak? In dit artikel gaan we in op wat een sedumdak is. Ook zetten we de voordelen van een groen dak voor u op een rijtje. Want een beter milieu begint bij jezelf en vandaag kunt u de eerste stap zetten!

Wat is een sedumdak?


Het is ook bekend onder de naam groen dak en het is een dak dat is begroeid met sedum. Sedum zijn vetplantjes die zowel tegen droogte en felle zon kunnen als tegen vochtigheid.
Het sedum wordt aangeleverd in sedumcassettes die eenvoudig aan elkaar kunnen worden geklikt. Een cassette weegt ongeveer 70 kg per m3. Vergeet dus niet om de dakconstructie te checken. In no time heeft u dan een prachtig groen dak. Een kind kan de was doen.
Een groendak aanleggen kost natuurlijk wel wat. Veel gemeenten hebben hiervoor subsidiepotjes. Check bij uw gemeente wat de mogelijkheden zijn!

Voordelen


Een groendak heeft vele voordelen:

  • Een groendak verbetert de luchtkwaliteit. Het sedum zet CO2 om in zuurstof en ook neemt het fijnstof op.
  • Een groendak houdt het regenwater vast. Handig in droge tijden, maar zeker ook in natte tijden. Het water doet er langer over om in het riool te komen, waardoor er minder wateroverlast is.
  • Een groendak is goed voor de biodiversiteit. Er komen o.a. vogels en insecten op af.
  • Een groendak werkt isolerend. In de zomer blijft het koeler in huis en ‘s winters warmer.
  • Heeft u zonnepanelen op het dak? Dan helpt een groendak om meer rendement eruit te halen. Uw dak wordt minder warm door het sedum en dat komt de werking van de zonnepanelen ten goede.
  • De aanleg is eenvoudig en het groendak is geschikt voor alle daken.
  • Een groendak is onderhoudsarm. 1x per jaar verwijdert u de uitgebloeide bloemen en het onkruid. En bij extreme warmte en droogte moet u af en toe extra water geven.
  • En: een groendak bloeit prachtig.

Meer informatie


Voor meer informatie kunt u kijken op de site van groendaktotaal.nl. Hier kunt u de informatie nog eens rustig nalezen en kijken wat de mogelijkheden zijn voor uw dak.
Een beter milieu begint bij jezelf. Bij u ook?

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*